
مارکتینگ پلن چیست؟
بدون مارکتینگ و بازاریابی اکثر کسب و کارها شکست میخورند. اما برخی کسب و کارها بدون مارکتینگ پلن یا برنامه بازاریابی شکست میخورند. هرچقدر که تیم مارکتینگ آنها قوی باشد تا زمانی که یک برنامه تدوین شده و منظم برای بازاریابی نداشته باشند نمیتوانند به اهدافشان برسند.
برنامه بازاریابی یک نقشه راه برای معرفی درست و قدرتمند محصولات و خدمات شما به مشتریان احتمالی است. نیازی هم نیست حتما طولانی باشد. اما کامل و خلاقانه بودن آن مهم است. اگر روی مارکتینگ پلن مجموعهتان وقت بگذارید میتوانید برنامهای برای موفقیت و رشد کسب و کارتان بچینید. چون رشد کسب و کار با بازاریابی ارتباط مستقیم دارد. در ادامه به شما خواهیم گفت برنامه مارکتینگ دقیقا چه چیزی است. چه کاربردی دارد و چگونه میتوانیم برنامهای قدرتمند و کاربردی برای کسب و کارمان بنویسیم.
مارکتینگ پلن دقیقا چیست؟
پلن مارکتینگ یک گزارش کامل است که استراتژی کلی بازاریابی شما را در ماه آینده، فصل آینده، نیمسال و سال آینده تعیین میکند. این گزارش عمدتا شامل موارد زیر است.
- بررسی کلی از بازاریابی کسب و کار و اهداف تبلیغاتی شامل استراتژیها، اهداف، ابزارها، منابع و بودجه
- توضیح در مورد موقعیت کلی مارکتینگ کسب و کار
- تایملاین برای برنامهریزی زمانی
- KPI یا شاخص عملکرد که در زمان تعیینشده باید رصد کنید و رشد و پسرفت آن را بررسی کنید.
- بررسی در مورد بازار هدف کسب و کار و نیازهای مشتری
اینها المانهای اصلی یک برنامه بازاریابی برای آینده هستند. اهمیت برنامهریزی در این است که به شما یک مسیر میدهد. یعنی شما مقصد را میدانید و حالا باید در این مسیر موانع را از سر راهتان بردارید. گاهی اوقات دنبال راه میانبر باشید. خلاقانه فکر کنید و خودتان را به هدفتان نزدیکتر کنید.
تفاوت مارکتینگ پلن و بیزینس پلن در چیست؟
بیزینس پلن یک بررسی کامل و جامع به تمام جنبههای کسب و کار است. اطلاعاتی که شامل کارکنان، عملیاتها، مکان، بازاریابی و جنبههای مالی کسب و کار میشود. بیزینس پلن میتواند تعیین کند که یک کسب و کار تا چه حد پتانسیل دارد. چه جاهایی انرژی اضافی تلف میشود. در کدام قسمت کمبود وجود دارد و چه بخشهایی باید به مجموعه اضافه شوند. در نهایت با تمام این دادهها میتوان برنامهای کامل و جامع برای آیندهی کسب و کار در نظر گرفت.
اما پلن بازاریابی به صورت خاص روی بازاریابی تمرکز دارد و تنها این حوزه را زیر نظر میگیرد و برای این بخش از مجموعه برنامهریزی میکند. هر دو برای کسب و کار ضروریاند. بدون بیزینس پلن از عملکرد کلی کسب و کار آگاهی نداریم و ممکن است بینظمیهای زیادی در مجموعه وجود داشته باشد. برنامه مارکتینگ هم تمام این بینظمیها را در حوزهی بازاریابی از بین میبرد و به برنامهریزی کسب و کار جهت میدهد.
چطور میتوانیم یک برنامه برای بازاریابی تدوین کنیم؟
تدوین برنامه بازاریابی مراحل راحتی دارد. برخی تمپلیتها و نمونهکارها هم در بستر وب وجود دارند که میتوانید از آنها ایده بگیرید. اما به طور کلی میتوانید این چند مرحله را انجام دهید تا برنامه دلخواه و کاربردی کسب و کارتان را بچینید.
- خلاصهای ساده و کاربردی بنویسید: با خودتان صادق باشید و سعی کنید خلاصهای کاربردی بنویسید تا همان ابتدای کار افراد بتوانند به نقطه نظر و نگرش شما در این برنامه دسترسی داشته باشند. از اهداف و فکتها و برنامههای آینده بنویسید.
- شاخصها و معیارهایی را برای اهداف مارکتینگتان تعیین کنید: میخواهید چقدر رشد کنید. تعداد فالورهای شبکههای اجتماعیتان چند برابر شود. چقدر ترافیک بگیرید. چقدر بفروشید. چقدر مقاله بنویسید. در اینجا به این سوالات جواب میدهید.
- پرسونای کاربرانتان را مشخص کنید: شما نمیتوانید برای یک ببر سالاد سرو کنید. باید مشتریانتان را دقیق بررسی کنید و بشناسید و در مورد پرسونای آنها اطلاعات کاملی را در برنامه مارکتینگتان بنویسید. این خیلی مهم است. چون پرسونا در گذر زمان تغییر میکند و شما با برنامهریزی هیچوقت از مشتری عقب نمیمانید.
- در مورد رقبا تحقیق کنید: تا زمانی که ندانید با چه کسانی رقابت میکنید پیروز هیچ رقابتی نخواهید بود. باید در مورد تیم مارکتینگ آنها، اهداف مارکتینگ، استراتژی، خلاها و رشد سالانه آنها تحقیق کنید.
- شاخصهای کلیدی برای بررسی و مانیتورینگ مداوم را تعیین کنید: باید شاخصهای کلیدی علمکردتان را تعیین کنید و به صورت مدام چک کنید. مثلا بررسی ترافیک سایت، تعداد لینکهای دریافتی و هر چیزی که در استراتژی شما ذکر شده است.
- استراتژی مارکتینگتان را تعیین کنید: یک استراتژی با قابلیت اجرا و با تمام جزئیات لازم بنویسید. مثلا برای وبسایتتان کدام استراتژی را در نظر گرفتهاید. برای شبکههای اجتماعی کدام استراتژی مناسب است؟ سئو قرار است در کدام مسیر حرکت کند و مسائلی از این قبیل که باید به طور کامل بررسی شوند.
- راهنمای گزارشدهی و رصد کردن را بنویسید: در مورد نحوهی گزارش دهی و نوع گزارشی که باید در زمانهای تعیین شده ارائه شود اطلاعات کاملی گردآوری شده باشد و دقیق و کامل زمانبندی شود.
- به ظاهر و استایل آن هم توجه کنید: یک پلن مارکتینگ زیبا و چشمنواز میتواند انگیزهی شما را برای اجرای آن بیشتر کند. از المانهای گرافیکی، نقشههای ذهنی، جدولها، آمارها و عکسها استفاده کنید و آن را جذابتر طراحی کنید.
جمع بندی
اگر میخواهید یک برنامه بازاریابی ایدهآل و قدرتمند داشته باشید که متناسب با مدل کسب و کار شما و مشتریانتان باشد، ما در بیزینس نالج با شما هستیم. متخصصان حوزه مارکتینگ در بیزینس نالج شما را به طور کامل ارزیابی میکنند. نقاط قوت و ضعف را استخراج میکنند. پای حرفهای شما مینشینند. رقبای شما را زیر نظر میگیرند و متناسب با این دادهها برنامهای منظم، خلاقانه و متناسب با اصول مارکتینگ برای کسب و کار شما تدوین میکنند. با این پلن شما به سمت رشد و پیشرفت قدم برمیدارید.