
فرآیند تیم سازی در یک استارتاپ
همه ما میدانیم که شکست ها و پیروزی هایی که یک استارتاپ تجربه میکند، به یکپارچگی و همراهی تیمی که در این مسیر به هدایت استارتاپ به سوی هدف، کمک میکنند، بستگی دارد. طبیعتا برای بنیاگذاران یک استارتاپ، کار به معنای زندگی تلقی میشود و هیچگاه نمیتوان به تنهایی در برابر مشکلات برای پیاده سازی موفق یک استارتاپ گام برداشت و به طور حتم، همراهی عده ای از افراد متخصص در زمینه های مختلف میتواند به بنیانگذاران کمک کند تا از ابتدا برای موفقیت استارتاپ خود نقشه بکشند و آماده باشند و درصد پیروزیشان را در این استارتاپ بالاتر بدانند.
اما برای تیم سازی یک استارتاپ چه اطلاعاتی لازم است؟ این تیم باید چه ساختاری داشته باشد و چطور تشکیل شود؟ همه این ها سوالاتی است که شاید ذهن خیلی از بنیانگذران یک استارتاپ را مشغول میکند؛ اما بهتر است در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با مهمترین فرآیندهای تیم سازی در یک استارتاپ آشنا کنیم و درباره اهمیت و نحوه تیم سازی، اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم.
قبل از هر چیز بهتر است با مفهوم شروع کار استارتاپی کمی آشنا شوید. پشت راه اندازی یک استارتاپ، همیشه یک ایده نو و جذاب نهفته است. زمانی که بنیانگذاران تصمیم میگیرند تا این ایده را به واقعیت تبدیل کنند یا در این مسیر با کسی برای راه اندازی این کسب و کار هم مسیر میشوند، به این فرد Co-Founder گفته میشود.
در ابتدا میتوانید برای راه اندازی کارتان یک Co-Founder پیدا کنید!
اینکه برای پیمودن مسیری طولانی تا موفقیت را تنها باشید یا یک Co-Founder همراهیتان کند، سوالی است که شاید خیلی از بنیانگذاران با آن مواجه میشوند. اما باید بدانید که موضوع دقیقا به خود شما بستگی دارد. اگر تصمیم گرفتید که یک Co-Founder داشته باشید، باید بدانید که کارتان کمی راحتتر است و مسئولیت هایتان تقریبا با این فرد نصف میشود. Co-Founder شما باید قادر باشد تا مهارت های لازم را به گروه شما آموزش دهد و تمرکز و انگیزه را در افراد گروه بالا ببرد.
شروع به تیم سازی کنید
حال این بنیانگذاران و Co-Founder ها برای پیاده سازی ایده و کسب و کارشان به تیم سازی نیاز دارند. گروهی پرتلاش و در عین حال باهوش که وظایف در بین این افراد تقسیم شود و همگی برای رساندن این ایده به واقعیت در مسیری مشخصی شده گام بردارند. همه افرادی که کار کردن در استارتاپ را تجربه کرده اند میدانند، هم هدف بودن و تلاش در تیم های استارتاپی با کار کردن به صورت یک کارمند عادی خیلی فرق دارد. برا همین تیم سازی برای شروع این کار از مهمترین اهداف Co-Founder ها به شمار میرود.
فرآیندهای تیم سازی در استارتاپ ها
بنیانگذاران و Co-Founder ها برای اینکه استارتاپ موفقی داشته باشند، نیاز دارند تا افراد تیمشان را به درستی انتخاب و در مسیر هدف، هدایت کنند. در واقع انتخاب درست افراد، درست نیمی از مسیر را از ابتدا برایتان ساده تر میسازد و برای ادامه مسیر نیاز دارید تا استراتژی های درست و کاربردی را به کار بگیرید. اما در ادامه میتوانید با مهمترین عواملی که باید در انتخاب اعضای تیمتان به آنها توجه کنید، آشنا شوید.
- نمونه کارهای افراد را با دقت بازبینی کنید
زمانی که بنیانگذاران و یا Co-Founder ها قصد استخدام فردی جدید را در تیمشان دارند، ابتدا و قبل از هر کاری، باید نگاهی به نمونه کارهای قبلی افراد بیندازند و از مهارت ها و استعدادهای او به طور عینی، اطمینان حاصل کنند. در واقع شما باید به مهارتهایی که برای تیمسازیتان به آنها تیاز دارید دقت کنید و هر فردی را که گمان میکنید پتانسیل های لازم برای همراه شدن با شما را دارد، به عنوان کاندیدای برتر در نظر بگیرید و در آخر با بررسی دوباره، فرد مورد نظرتان را انتخاب کنید.
- دقت کنید که افراد در قرار گرفتن در شرایط کاری پر فشار، چه عکس العمل هایی دارند
عده ای از افراد تحمل قرار گرفتن در فشار کاری را دارند و عده ای به شدت آسیب میبینند و در این مواقع عقب نشینی میکنند. بهتر است قبل از استخدام فرد و ورود او به تیم شما، این موضوع را بررسی کنید؛ زیرا در همه استارتاپها پیش می آید که برخی زمانها فشار کاری به حداکثر خود میرسد و اگر افرادی که در تیم شما هستند نتوانند بر کارها غلبه کنند، پس مطمئنا کار شما نیز نیمه تمام خواهد ماند.
در واقع همه ما میدانیم کار در یک استارتاپ آسان نیست و برای همین موضوع انتخاب هم تیمی های شما با بالاترین استانداردهای ممکن میتواند به شما شانس بیشتری برای پیروزی و دستیابی به هدفتان بدهد، پس حتما از افرادی در گروهتان استفاده کنید که در شرایط سخت و فشار کاری اذیت نمیشوند و به کارشان ادامه میدهند.
- شخصیت افراد را بازبینی کنید
سعی کنید تنها به خواندن رزومه و نمونه کارها بسنده نکنید و افراد را بیشتر بشناسید. از آنها بپرسید در شرایط سخت چه عکس العملی دارند. در مورد کار چه فکر میکنند و چقدر به کارشان اهمیت میدهند. چطور کارهایشان را مدیریت میکنند و در مواقع حساس و فشار کاری چگونه رفتار میکنند. چقدر کتاب میخوانند و به یادگیری علاقه دارند. بیشترین تفریحی که خارج از محیط کاری انجام میدهند چیست. به دنبال درک بهتری از شخصیت و کشف استعدادهای افراد باشید و بعد درست تصمیم بگیرید و افراد مناسبی را انتخاب کنید.
- در مورد موقعیت کاری و اهداف و نیازهایتان توضیح دهید
اگر همه این کارهایی که پیشتر ذکر شد را انجام دهید و در مصاحبه فرد را نسبت به کاری که باید در شرکت شما انجام دهد، آگاه نکنید، باز هم ممکن است فرد اشتباهی را استخدام کرده باشید در واقع یکی از بدترین کارهایی که میشود در تیم سازی یک استارتاپ انجام داد، این است که افراد اشتباهی زیادی را در شرکتتان استخدام کنید و کار کافی و مناسبی برای آنها نداشته باشید.
هیچکس نمیتواند به شما بگوید که چه تعداد کارمند برای استخدام نیاز دارد، شما باید با ارزیابی و وقت گذاشتن بیشتر، افراد مناسبی را انتخاب کنید و بدانید دقیقا برای چه موقعیتی به دنبال استخدام هستید. ممکن است در ابتدا تنها به یک بازاریاب و طراح نیاز داشته باشید و به مرور میتوانید تعداد کارمندانتان را افزایش دهید. سعی کنید هدف اصلی استارتاپ و چشم اندازها و مقاصد اصلی را برای هم تیمی هایتان به طور واضح توضیح دهید و برای دستیابی راحتتر به هدف هایتان، برنامه ریزی و نقشه منظمی داشته باشید. اهمیت تشکیل تیم برای استارتاپتان را جدی بگیرید و بدانید که بیشتر از ۷۰ درصد از استارتاپ ها به دلیل نداشتن تیم سازی درست با شکست مواجه میشوند.
به اعضای تیمتان در انجام کار آزادی دهید!
با راه اندازی این استارتاپ، شما وارد دنیای جدید میشوید که باید در طول مسیر کاری نیز هر لحظه پذیرای ایده های نو و خلاقانه باشید. سعی کنید به اعضای تیمتان کمی آزادی دهید. بگذارید هر زمانی که بهروه وری بهتری دارند، کار کنند. در مورد سبک انجام کار، بگذارید تا خودشان هم در تصمیم گیری آن دخیل باشند. طبق تحقیقات انجام شده، بیشتر کامندان حدود ۲۰ درصد از زمان خود را صرف پرداختن به چیزهایی غیر از وظایف خود میکنند، پس بگذارید در مورد انجام کارها و انتخاب وظایفشان، کمی آزادانه عمل کنند.
در آخر نیز سعی کنید شرح وظایف کلی و نقش هر فرد را به طور واضح و ساده بیان کنید و هدف کلی استارتاپ را به اعضای گروهتان اعلام کنید و به تیمتان چنان انگیزه بدهید که انجام کار برای آنها هم همانند شما همیشه در اولویت باشد.