مدیریت دانش کسب و کار

روانشناسی رنگ‌‌ها و اهمیت آن در بازاریابی

آیا وقتی در محیطی سر‌سبز با آسمان آبی احاطه شده اید، حسی از آرامش در شما به وجود می‌‌آید؟ آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چرا رنگ قرمز نماد هشدار است و هرجا آن را می‌بینید نگران خطری می‌شوید که ممکن است شما را تهدید کند؟ مطالعات روانشناسی رنگ‌ها و واکنش انسان به رنگ از مواردی است که توسط برند‌های معتبر دنبال شده و می‌شود.

روانشناسی رنگ‌ها و اهمیت آن در بازاریابی

روانشناسی رنگ‌ ها در بازاریابی نقشی کلیدی دارد. رنگ‌‌ها به عنوان یک عامل قدرتمند روانی روی رفتار و تصمیمات مردم شناخته می‌شوند. این موضوع چیزی است که طراحان و متخصصان بازاریابی به خوبی از آن آگاهی دارند و سعی می‌کنند بهترین بهره را از آن ببرند. رنگ حتی می‌تواند تنها دلیل یک نفر برای خریدن یک کالا باشد. در یک نظرسنجی، ۹۳ درصد خریداران گفته‌اند که در هنگام خرید به ویژگی‌‌های ظاهری چیزی که می‌خرند توجه می‌کنند و ۸۵ درصد از مصاحبه شوندگان گفته اند که رنگ یک عامل اصلی در انتخاب آن‌‌هاست.

با روانشناسی رنگ‌ها چگونه بر تصمیم مردم تاثیر می‌گذارند؟

هر رنگی حامل یک پیام است که به محض دیدن در وجود ما مخابره میشود و تحلیل این پیام یعنی روانشناسی رنگ‌ها. در این قسمت به پیامی که هر رنگ با خود دارد اشاره می‌کنیم:

قرمز: این رنگ حسی از اضطرار و شرایط اورژانسی را در شما خلق می‌کند که برای فروش‌های فوق العاده و تخفیف دار انتخاب ایده آلی است. قرمز اشتها را تحریک می‌کند و به همین دلیل توسط رستوران‌های زنجیره ای فست فودی استفاده می‌شود. این رنگ در مورد بدن ، شبیه ساز بدن، بالا بودن فشار خون و ضربان قلب همچنین حرکت و هیجان همراه با شور جوانی است.

آبی: رنگ مورد علاقه مردان آبی است. این رنگ یادآور صلح، آب، قابلیت اعتماد و آرامش است. آبی در شما حسی از امنیت به وجود می‌آورد و اشتها را کم می‌کند. رنگ آبی نمادی از بهره وری و سوددهی است. این رنگ رایج‌ترین رنگ مورد استفاده برای برند‌هایی است که به دنبال ایجاد حس اعتماد در مشتریانشان هستند. به همین خاطر آبی رنگی است که زیاد توسط شرکت‌‌های بیمه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سبز: سبز حس سلامتی، آرامش، قدرت و طبیعت را به همراه دارد و از آن در فروشگاه‌‌ها برای ایجاد آرامش در مشتری‌ها و ارتقاء شرایط محیطی استفاده می‌شود. رنگ سبز در مغز‌‌ هارمونی ایجاد می‌کند و شما را به داشتن تعادل تشویق کرده و به سمت ثبات قدم هدایت می‌کند.

بنفش: این رنگ با غرور سلطنتی، منطق و حکمت و احترام همراه است. بنفش شبیه ساز حل مسئله و همچنین خلاقیت است. از رنگ بنفش معمولاً برندینگ برای محصولات زیبایی و ضد پیری استفاده می‌شود.

زرد و نارنجی: این دو رنگ، رنگ‌‌های شاد و بشاشی هستند که حس بهینگی را ارتقا می‌دهند. رنگ زرد می‌تواند باعث گریه کودکان شود درحالی که نارنجی رنگی هشدار دهنده است. از این دو رنگ برای ایجاد استرس و اضطراب در خریدارانی که مردد هستند و ترغیب مشتریان پشت ویترین استفاده می‌شود.

رنگ مشکی: رنگ مشکی نشان دهنده اعمال نفوذ، قدرت ، پایداری و مقاومت است. معمولاً نشانه سازمان‌های جاسوسی مشکی رنگ است. با این حال اگر زیاد مورد استفاده قرار بگیرد، رنگ مغلوب کننده ای است.

خاکستری: این رنگ نماد عملگرایی و احساسات است. با این حال، سن بالا و انسجام و همکاری نیز از معنایی است که خاکستری در ذهن متبادر می‌کند. استفاده زیاد از این رنگ حسی پوچ گرایی و افسردگی را تقویت می‌کند.

سفید: این رنگ حس خالص بودن، پاکی و امنیت را ایجاد می‌کند. می‌تواند برای نشان دادن عدم حضور رنگ یا بی طرفی مورد استفاده قرار بگیرد. فضای سفید کمک می‌کند جرقه خلاقیت را در ذهن ایجاد شود و همچنین حسی از عدم وجود عامل نگرانی و شرایط عادی را همراه دارد.

استفاده مناسب از روانشناسی رنگ‌‌ها در بازاریابی

برای بهره گیری مناسب از روانشناسی رنگ‌ها در بازاریابی لازم است با سه مفهوم پایه‌ای تئوری رنگ مثل مکمل بودن، تضاد یا ارتعاش آشنا باشید. قبل از خواندن ادامه این مقاله با یک جست و جوی ساده این مفاهیم را یادبگیرید. از تضاد رنگ‌‌ها برای کاهش خستگی چشم و ایجاد تمرکز در خوانندگان برای جلب توجه به آیتم‌‌های خاص استفاده کنید. مفهوم ارتعاش در رنگ‌‌ها (Vibrancy) برای القا پاسخ احساسی کاربران به طراحی شما قابل استفاده است.

برای مثال، رنگ‌‌های براق تر می‌تواند ذهن بیننده را به احساس انرژی بیشتر هدایت کند که واکنش و پاسخ بهتر کاربر را در پی دارد. اما اگر وبسایت شما روی اطلاع رسانی تمرکز دارد، از تم‌‌های تیره تر استفاده کنید تا خواندن اطلاعات برای خوانندگان راحت تر باشد.

آیا برند‌های بزرگ از روانشناسی رنگ‌ها در بازاریابی استفاده می‌کنند؟

پاسخ مثبت است. نمونه‌‌های بیشماری وجود دارد که نشان می‌دهد برند‌های تجاری بزرگ از کارکرد روانشناسی رنگ‌ها برای فروش بیشتر استفاده می‌کنند. در این قسمت به دو مورد از این برند‌ها اشاره می‌کنیم:

مک دونالد: شرکت مک دونالد، از رنگ‌‌های پرانرژی مثل قرمز و زرد که مورد توجه کودکان بوده و اشتها را تحریک می‌کند و حسی از اضطرار را در شخص به وجود می‌آورد بیشترین استفاده را کرده است. البته که برند رونالد مک دونالد  برای کودکان غریبه نیست ولی این برند با انتخاب این رنگ‌‌ها قصد دارد سریعاً پدر و مادر‌ها را با ایجاد نوعی آشفتگی ذهنی به سمت خود جلب کند. خیلی ترسناک است وقتی فکر می‌کنیم این روش قدرتمند توانسته به تا این حد به مک دونالد کمک کند، به طوری که اگر از رنگ زرد و قرمز در برندینگ این شرکت به درستی استفاده نشده بود، هیچگاه نمیتوانست شبکه بزرگی از فروشگاه‌های زنجیره ای را در سراسر جهان داشته باشد. قطعاً مک دونالد اگر از رنگ سبز استفاده می‌کرد هیچ وقت نمیتوانست برای غذا‌های فست فودی ناسالمی که عرضه می‌کند، تا این اندازه بازار پیدا کند.

استارباکس (Starbucks): جالب است بدانید، تنها برند بزرگ در دنیا که از رنگ سبز به عنوان رنگ اصلی برند خود استفاده کرده، استارباکس است. این برند صاحب نام در صنعت کافه‌داری در دنیا، با این امید که حسی از آرامش را در محیط کافه‌‌های خود ایجاد کند و از مشتریانش برای نوشیدن یک فنجان قهوه بعد از یک روز پر استرس دعوت کند، رنگ سبز را انتخاب نموده است. البته که در کار خود موفق هم بوده است!

حالا سوال اصلی اینجاست که شما از روانشناسی رنگ‌ها چطور برای بازاریابی و معرفی محصول یا سایت خودتان استفاده می‌کنید؟ طبعاً این مسئله به نوع کالا و خدمات ارائه شده شما بستگی دارد. در کنار شناخت کافی از رنگ‌ها و مفاهیم پایه تئوری رنگ، اگر خوب به ترفندی که دو برند مک دونالد و استارباکس استفاده کرده اند توجه کنید، ایده‌‌های زیادی به‌دست خواهید آورد. البته از پیش زمینه‌‌های فرهنگی و محلی رنگ‌‌ها هم غافل نباشید، برای مثال، در ایران رنگ فیروزه ای همیشه عجین مسجد بوده و یا رنگ سبز احساسات مذهبی را در مردم برانگیخته می‌کند.

مطالب مرتبط
ارسال یک پاسخ